AİLEDE BABANIN ROLÜ

AİLEDE BABANIN ROLÜ



Daha önce baba olmanın bir erkeğin yüreğinde ve zihninde çocuğu için bir yer açmasıyla başladığını duymuş muydunuz? Baba adayları eşlerinin hamileliği boyunca ne kadar yakın, korumacı ve şefkatli davranırsa çocuğuyla o kadar güzel bir ilk tanışma yaşıyorlarmış. Böyle düşündüğümüzde başlangıçta bebek annesiyle dışarıya kapalı iki kişilik bir ilişki içinde olsa da babasının annesine hissettirdiği o duyguyu paylaşarak sizce de yeterince iyi tanımıyor mudur babasını?

İşte burada çok önemli bir soru geliyor akıllara: Babanın yeri ve rolü nasıl olmalı?

Öncelikle anne, ilk doğduğu andan itibaren dikkatinin çoğunu bebeğine verirken babanın bu durumun doğal bir süreç olduğunu anlaması, eşinin çocuğuyla olan bu ilişkisini desteklemesi ve güven vermesi çok önemlidir. Babanın bu dönemde gösterdiği anlayış ve aynı zamanda bebeğin bakımıyla ilgili anne ile iş birliği yapması yeni kurulan aile düzeninde yakınlığın ve duygusal bağın gelişmesini sağlar. Böylelikle anne bebeğine kolaylıkla sevgisini verebilecek ve bununla birlikte annenin uykusuz kalarak bebeğiyle geçirdiği  yorgun düştüğü bu kritik dönemde daha sabırlı olmasına katkısı da çok büyük olacaktır.

Çocukların babasıyla olan yakın ilişkisi, sevgi ve güven bağı yeterince doyuma ulaştığında çevreleriyle olan ilişkilerinde daha istekli ve daha fazla sorumluluk sahibi bireyler olurlar. Bununla birlikte çocuğun zihinsel gelişiminde babanın rolü akademik başarı kazanmasında etkili olduğu da biliniyor.

Babanın, çocuğun zihinsel gelişiminde olduğu kadar cinsiyet gelişiminde de büyük bir rolü bulunuyor. Bebekler yaşamlarının başlangıcında sağlıklı büyümek için anneye ihtiyaç duyarlar. Bebek büyüdükçe daha bağımsız olmak ister ve doğal olarak anneden uzaklaşır. Bu süreçte çevresindeki diğer kişilerle ilişki kurmaya başlar. Tabi ki ilk fark ettiği de kendisine en yakın ikinci kişi baba oluyor. Çocuk annesinden farklı özelliklere sahip babasının başka bir rolü olduğunu cinsiyet ile ilgili farkındalığı arttıkça fark eder. Baba artık bu noktada kız ve erkek çocuk için farklı şekilde kişiliğine kodlanacak.

Babanın çocuğun dış dünyasında ilk fark ettiği kişi olarak, çocuğun kendisinden sonra ilişki kuracağı diğer kişilerle olan ilişkilerinde bir referans oluşturur bir köprü görevi sağlar. Babasıyla kurduğu duygusal bağ dış dünyayı algılayışını yaratır. Kendi değeri hakkındaki düşünceleri öncelikle aileden sonra sosyal çevre tarafından beslenir. Babanın bu nokta çok kritik bir rolü vardır.

Babanın çocuğu onay ve kabulü dış dünyanın onayını temsil eder. Babanın davranışlarını, tepki ve tutumlarını model alırlar. Düşünce ve davranışlarında tutarlı bir baba çocuğun disiplin anlayışının içselleştirmesinde, öz güven oluşumunda, arkadaşlık ilişkilerinde olumlu bir etki sağlar.

Babası tarafından önemsenen çocuklar öğrenmeye ve gelişmeye daha açık olurlar. Ayrıca çocuğun okul yaşamına ilgi gösteren bir babanın onayını ve sevgisini almak çocuk için kendi başarısına odaklanmasını sağlar. Çocuğa özel olarak ayrılan zaman, beraber yapılan etkinlikler ve farklı deneyimler onun öğrenmeye ilgi duymasını etkiler. Baba çocuğu ile değişik ortamlarda zaman geçirerek farklı şeyler öğrenme fırsatı yaratır.

Çocuklarımızın eğitimi, bakımı ve onlarla iletişim kurmada annenin sorumluluğu kadar babanın da büyük bir önemi ve yeri bulunuyor. Bunu çoğunlukla unutuyor ya da arka plana atıyor olabiliriz. Çocuğun babasıyla olan bağlığı ve güven ilişkisi, babasının gösterdiği ilgi ve sevgisine ihtiyacı vardır ve bu anneleriyle olduğu kadar önemlidir. Unutmamamız gereken anne ve babanın bir rol olduğu ve bu rollerin sınırlarının bulunması. Burada öğrenmemiz gereken çok önemli bir şey varsa o da hiçbir anne, bir babanın ve hiçbir baba da bir annenin rolünü taşıyacak güçte değildir.

16.06.2020

 

 

 
Etiketler : #baba #babalargünü #ivicocuk #dad #father #carpet #ivicocuk #ivimoments #çocukoyunları #çocukhalısı #babalargünü
 
2,855 kez okundu
 
   Paylaş      


Diğer yazılar

AİLEDE BABANIN ROLÜ
PANDEMİYİ ÇOCUĞUMA NASIL ANLATMALIYIM?
ÇOCUĞUNUZ BÜYÜYÜNCE NE OLACAK?
ÇOCUKLARDA MÜLKİYET DUYGUSU
NASIL BİR ANNESİN?
EVDE ÇALIŞAN ANNELERE HAYATI KOLAYLAŞTIRAN 5 YÖNTEM!


«« Tüm Bloglar

   
Alışveriş Sepeti
 
 
Hesabım